Od zamierzchłych czasów znano leczniczą moc roślin zielonych. Także wiele ludów pierwotnych w czasie chorób odżywiało się wyłącznie trawami i roślinami zielonymi. W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat wzrosła popularność niektórych suplementów z zielonych roślin. Wszystkie łączy jedna cecha; zawierają chlorofil – barwnik, który sprawia , że rośliny mają zielony kolor. Ponadto chlorofil pomaga w leczeniu anemii, obniża wysokie ciśnienie krwi, wzmacnia jelita, zmniejsza nerwowość oraz działa jak łagodny środek moczopędny.
Zdolności chlorofilu do budowania i zwiększania ilości krwi znalazły zastosowanie w leczeniu anemii. Wynikać to może z podobieństwa jego struktury cząsteczkowej do cząsteczek hemoglobiny, która jest zawarta w czerwonych ciałkach krwi. Czysty chlorofil może być stosowany zewnętrznie oraz wewnętrznie w określonych dolegliwościach. Należy używać chlorofilu pozyskanego z roślin, natomiast unikać produktów uzyskiwanych w procesach syntezy chemicznej.
Pokrzywa zwyczajna – Urtica dioica
Pokrzywa jest byliną popularna w całym kraju, zawiera chlorofil, flawonoidy, garbniki, karotenoidy, kwasy organiczne, żelazo, witaminy K, C, B2. Rośnie w lasach liściastych, olszynach, nad brzegami rzek i jezior, na łąkach i w przydomowych ogródkach. Kwitnie od czerwca do października. Do celów leczniczych zbiera się liście i korzenie pokrzywy. Powszechnie jest uznawana za chwast jednak posiada bardzo wiele substancji leczniczych, dzięki którym posiada liczne właściwości lecznicze. Duża zawartość chlorofilu jaka znajduje się w liściach powoduje, że zalecana jest pokrzywa na anemię nawet na anemię złośliwą.
Właściwości lecznicze pokrzywy:
– Korzystnie działa na skórę i włosy
– Obniża poziom cukru we krwi
– Wzmacnia odporność organizmu przeciwko infekcjom wirusowym
– Zapobiega przerostowi prostaty
– Pokrzywa na anemię jest zalecana dzięki zawartości żelaza
– Pobudza czynności wydzielnicze trzustki, wątroby i żołądka
– Poprawia trawienie
Pokrzywę można stosować w postaci odwarów z liści, naparów z liści, w postaci świeżo wyciśniętego soku oraz naparu z korzenia. Młode liście pokrzywy są świetnym składnikiem wiosennych sałatek, mogą być również dodawane do zup.
Najnowsze komentarze